pomozcie prosze
truskaweczka1055: BARDZO PILNE
ciag (a,b,c) jest arytmetyczny i a+b+c=33. ciag (a,b+3,c+13) jest geometryczny. oblicz a,b i
c.
jeszcze raz prosze krok po kroczku mi to policzyc i jeszcze ladnie wytlumaczyc bo nie rozumiem
tego ni w zab
25 kwi 21:18
Eta:
jeżeli x, y, z −− tworzą ciąg arytm => 2y= x+z
jezzeli x, y, z −− tworzą ciag geom> => y2= x*z
to wynika z def, ciągów
zatem dla:
a, b, c −−− tworzą c.arytm => 2b= a+c
a, b+3, c+13 −−− tworzą c. geom. => ( b+3)2= a*( c+13)
i z treści zad. a+b+c= 33
masz układ trezch równań:
2b= a+c
( b+3)2= a*(c+13)
a+b+c= 33
z pierwszegorównania; podstawiamy za a+c = 2b do równania trzeciego:
2b+b= 33 => 3b= 33 => b= 11
teraz :
a+c= 22 => a= 22−c
a*(c+13)= ( 11+3)2
( 22−c)( c+13) = 142= 196
rozwiąż to równanie ( wymnóż lewą stronę , przenieś 196 na lewą i policz deltę
oraz c1 , c2
i następnie "a"
powodzenia ..... to już dasz radę
25 kwi 22:18