kąty na osi współrzędnych
basia: półprosta p ma początek w punkcie (0,0), przechodzi przez punkt A i jest końcowym ramieniem
kąta alfa, którego początkowe ramie zawiera się w dodatniej półosi osi 0X
c) oblicz tg(alfa) jeżeli A = (−4,3)
d) oblisz sin(alfa) i cos(alfa), jeżeli A = (24, − 7)
i bardzo bym prosiła nie zrobić mi odpowiedzi c) w stylu, x/y −> tg(alfa) = 3/−4 bo to akurat
wiem, tylko czemu tak ?
gdy punkt zawiera się w pierwszej ćwiartce = banał
w kolejnych nie rozumiem jak to


gdzie tu się dodaje 90 + reszta kąta, nie no nie kumam :C
25 kwi 21:06
Amaz: tg(90+α)= −ctgα
25 kwi 21:15
basia: nic mi to nie mówi...
25 kwi 21:46
basia: wiedzą że tg od 90 do 180 stopni jest ujemny i licząc ten kąt na drugiej ćwiartce od osi 0Y do
tej prostej wychodzi mi −4/3, co źle robie ?
25 kwi 21:51
basia: i w ogóle tng(−0,75) ~ 36 stopni
25 kwi 22:04
Szymek:
tng(36⁰) ≈ 0,72 a nie ≈ −0,75
liczysz to po prostu jak każdego tng x/y = 3/−4 = −3/4
tng(−0,75)≈ 143⁰
4 maj 13:08
Szymek:
A przykład
d)
sinα = y/r
cosα = x/r
x = 24
y = −7
r2 = x2 + y2
sinα = −7/25
cosα = 24/25
tak dodatkowo α = 344
4 maj 13:26