wyznacz te wartości parametru m, dla którego miejsce zerowe:
alucha: wyznacz te wartości parametru m, dla którego miejsce zerowe:
funkcji f(x)=(m2+1)x+3m jest liczbą większą od 0
25 kwi 20:54
olaaa: w nawiasie jest m2 ?
25 kwi 21:04
alucha: tak
25 kwi 21:07
olaaa: a jesli tak to zapisała bym to tak (m2+1)x+3m >0
xm2+x+3m >0 ale nie wiem czy dobrze mysle niech kos mnie sprawdzi !
25 kwi 21:07
olaaa: m2x *
25 kwi 21:08
Amaz: źle myslisz
25 kwi 21:08
alucha: (m2+1)x+3
25 kwi 21:09
Amaz: | | −3m | |
powinno być |
| >0 i teraz dopiero liczyć dla jakich m miejsce zerowe jest większe od |
| | m2+1 | |
zera
25 kwi 21:10
olaaa: no tak to było do przewidzenia! to jak mozna rozwiazac to zadanie?
25 kwi 21:10
alucha: tzn ja przepisałm to z teści zadania ze zbiou i nie mam pojęcia co mam z tym zrobic
25 kwi 21:11
olaaa: a dlaczego do takiej postaci trzeba to doprowadzic? nie rozumiem tego ..
25 kwi 21:11
robinka:

x
0>0
−(3m)*(m
2+1)>0
3m=0 lub m
2+1=0
m=0 lub m∊zbiór pusty
czyli m∊(−
∞,0)
25 kwi 21:11
olaaa: acha... ciemna magia

jak dla mnie..
25 kwi 21:14
robinka: najważniejsze, aby obliczyć licznik −3m>0 / :−3 czyli m<0 ponieważ mianownik jest zawsze
różny 0d −1 > m2≠−1
25 kwi 21:20