!
aaa: Wyznacz środek okręgu i promień
x2 + y2 + 2x + 4y + 1=0
25 kwi 20:49
Jack: x2+2x +1 −1 +y2+4y + 4 −4 +1 =0
Dalej sam(a) zrób. Część wyrazów zwinie się ze wzoru skróconego mnożenia...
25 kwi 20:51
Gustlik: Najszybciej wzorami, nie trzeba wówczas szukać liczb pasujących do wzorów skróconego mnozenia:
x
2+y
2+Ax+By+C=0
r=
√a2+b2−C
Wyprowadzenie tych wzorów znajdziesz tu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471
x
2 + y
2 + 2x + 4y + 1=0
r=
√(−1)2+(−2)2−1=
√1+4−1=
√4=2
S=(−1, −2), r=2
26 kwi 00:13
Eta:
100% racjii ma
Gustlik
S( −1,−2) r=
√a2+b2−c=
√1+4−1=
√4=2
26 kwi 00:20
Jack:
Napisałem 1 wiersz, w następnym miałbym odpowiedź... Bez ułamków, bez zbędnych tutaj "wzorów".
'100%' racji? Nie sądzę... Pytanie nie brzmi: która metoda jest niezawodna i stosuje się
do każdego przypadku, ale która tutaj lepiej pasuje. Zresztą temat był już poruszany.
26 kwi 00:43
Gustlik: Jack, tu akurat masz proste liczby, ale rozwiązywalem już zadania tego typu z większymi
liczbami i nie każdy rozumie, skąd w jednym miejscu dodano 25, a w innym odjeto 9 i dlaczego
właśnie 25 i 9, a nie np. 64 i 49. Warto znać obie metody, bo na maturze nie ma czasu na
dopasowywanie liczb do wzorów skróconego mnożenia, dlatego podaję tę drugą, bo w szkole raczej
jej się nie pokazuje.
26 kwi 00:54