Muszę uzasadnić, że liczba, której suma cyfr jest równa 2009 nie może być kwadra
milky way: PILNIE POTRZEBUJĘ POMOCY
Muszę uzasadnić, że liczba, której suma cyfr jest równa 2009 nie może być kwadratem liczby
naturalnej.
25 kwi 20:35
Eta:
Korzystamy z cechy podzielności przez 3
( suma cyfr podzielna przez 3)
zatem: 2009:3= 669 + 2−−− reszta
czyli ta liczba jest postaci: n= 3k+2
jeżeli "n" jest kwadratem liczby naturalnej to:
n
2= ( 3k+2)
2 = 9k
2+12k+4 = 9k
2+12k+3 +1 =
3( 3k
2+4k+1) +
1
zatem
przy dzieleniu prze 3 daje resztę 1
co sprzeczne , bo przydzieleniu prze 3 daje resztę 2
więc nie może być kwadratem liczby naturalnej
c.n.u.
25 kwi 21:56