pp
Kinusia: Wiem ze to forum matematyczne ale moze ktos umie chemie
Mam problem z tymi dwoma zadankami
1) Jakie będzie pH roztworu buforowego otrzymanego ze zmieszania 50 ml kwasu
octowego o stęzeniu 0,2 mol/l z 50 ml octanu sodu o stęzeniu 0,2 mol/l.
2) Oblicz pH roztworu buforowego (uwzględniając wartość siły jonowej μ i współ−
czynnika aktywności f), będącego mieszaniną kwasu octowego i octanu sodu o stęzeniu:
a) 0,1 mol/l CH3COOH i 0,1 mol/l CH3COONa; b) 0,01 mol/l CH3COOH
i 0,01 mol/l CH3COONa.
25 kwi 20:33
Mateusz: ad 1
| | 0,2*50 | |
[CH3COOH] = |
| 0,1 mol/l
|
| | 50 + 50 | |
| | 0,2 *50 | |
[CH3COONa] = |
| = 0,1 mol/l
|
| | 50+50 | |
stała dysocjacji kwasu octowego wynosi
K
CH3COOH = 1,86*10
−5 w takim razie pK
CH3COOH = −logK = 4,73
zeby obliczyc pH roztworu buforowego korzystam z warunku
| | Cs | |
pH + pKk + log |
| = 4,73+ log = 4,73
|
| | Ck | |
Czyli z tego wniosek ze gdy stosunek soli do kwasu wynosi 1:1, wartość pH równa się wartości
pK
k,
czyli 4,73. bo w takim stosunku objętosciowym zmieszano kwas z solą otrzymując bufor
ad 2
Siła jonowa roztworu nierozcieńczonego wynosi: μ = 0,1 wartość wynosi:
| | 12*0,51√0,1 | |
log ƒ= − |
| = −0,122 ƒ = 0,75
|
| | 1+ √0,1 | |
ad. a. pH nierozcieńczonego buforu po uwzględnieniu współczynnika aktywności ƒ
wynosi:
| | 0,75*0,1 | |
pH = 4,73+log |
| = 4,60
|
| | 0,1 | |
Siła jonowa roztworu 10−krotnie rozcieńczonego wynosi μ= 0,01 zatem wartosc ƒ wyniesie
| | 12*0,51√0,01 | |
log ƒ = − |
| −0,046 ƒ = 0,89
|
| | 1+√0,01 | |
Zatem ad. b. pH 10−krotnie rozcieńczonego buforu po uwzględnieniu współczynnika
aktywności ƒ wyniesie
| | 0,89*0,01 | |
pH = 4,73+log |
| = 4,67
|
| | 0,01 | |
25 kwi 21:02
25 kwi 21:23
Mateusz:
25 kwi 21:28
ewa: ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych? pomocy

!
15 kwi 18:44
Eta:
9000
15 kwi 18:47