czy moglby mi ktos wytlumaczyc krok po kroku jak to zrobic??
truskaweczka1055: BARDZO PILNE
ciag (a,b,c) jest arytmetyczny i a+b+c=33. ciag (a,b+3,c+13) jest geometryczny. oblicz a,b i c.
25 kwi 20:16
Svanar: a+b+c= 33 − dane
2b = a+c − własność ciagu arytmetycznego
b2 = ac − wł. c. geometrycznego
układ rowan i wyliczysz
25 kwi 20:21
robinka: Stworzyć układ równań

wiemy, że (a,b,c) jest ciągiem arytmetycznym, wiec korzystamy z wzoru na trzy kolejne wyrazy
ciągu
1.b=(a+c)/2 > pierwsze równanie
drugie już mamy 2.a+b+c=33
a trzecie równanie wynika ze wzoru na trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego
3.(b+3)
2=a*(c+13)
czyli
b=(a+c)/2
a+b+c=33
(b+3)
2=a*(c+13)
trzeba to teraz wyliczyć
25 kwi 20:26
truskaweczka1055: tylko ze ja wlasnie nie umiem tego wyliczyc
25 kwi 20:30
robinka: 2b=a+c
podkładamy do drugiego równania
b+2b=33 > 3b=33> b=11
i podkładamy do pierwszego równania i wyliczamy a 2*11=a+c
czyli a= 22−c
teraz wstawiamy do trzeciego
(11+3)
2=(22−c)(c+13)
14
2=22c+22*13−c
2−13c
196=22c+286−c
2−13c
c
2−9c−90=0 >teraz to wylicz
25 kwi 20:36
truskaweczka1055: jezeli podkladamy do drugiego rownania to co sie stalo z tym a i c w tym drugim rownaniu
25 kwi 20:48
truskaweczka1055: nadal tego nie rozumiem:(
25 kwi 20:50
truskaweczka1055: ratujcie

!
25 kwi 20:59
robinka: a+c=2b > wiec a+c+b =33 > w tym drugim równaniu podkładasz za a+c >2b i wtedy otrzymujemy
2b+b=33
trzeba troszkę pokombinować
25 kwi 21:23
truskaweczka1055: to teraz juz rozumiem
25 kwi 21:29
truskaweczka1055: a to trzecie rownanie nie moze byc zapisane tak: (b+3)(b+3)=a(c+13)?
25 kwi 21:32
robinka: może
25 kwi 21:33
truskaweczka1055: to jednak taka glupia nie jestem
25 kwi 21:35
truskaweczka1055: ale jak zrobie tak jak mowie to po wymnozeniu wychodzi 187 a u cibie jest 196
25 kwi 21:44
robinka: (11+3)(11+3)=14*14= 196
25 kwi 21:47
robinka: następnie za wstawiam a=22−c
196=(22−c)(c+13)
196=22*c+22*13−c
2−13c
25 kwi 21:50
robinka: jak ty to liczysz, że wychodzi Ci 187 ?
25 kwi 21:50
truskaweczka1055: wiesz ja to trzecie rownanie pomnozylam tak (11+3)(11+3)=11*11+11*3+3*11+3*3 i wyszlo mi 187
25 kwi 21:53
robinka: 121+33+33+9= 121+66+9=187+9=196
25 kwi 22:05
truskaweczka1055: to nie wiem jak ja to wbijalam w ten kalkulator a blondynka nie jestem
25 kwi 22:07
truskaweczka1055: bardzo ale to bardzo ci dziekuje za pomoc
25 kwi 22:15