hej szukam pomocy: nie wiem co dalej zrobić z tym wynikiem, jak go mozna dalej p
Mateusz: hej szukam pomocy: nie wiem co dalej zrobić z tym wynikiem, jak go mozna dalej
przeksztalcic

?/
25 kwi 19:44
grander: pomogę ci
25 kwi 19:47
Kejt: pomnóż licznik mianownik przez (1−√2) i skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia..
25 kwi 19:50
Svanar:
−15√81+√2 * 1−√21−√2
na dole wzor skroconego mnozenia, gore normalnie mnożysz
25 kwi 19:50
Svanar: cos mi rozbliło ;s
25 kwi 19:50
olaaa: usun niewymiernosc z mianownika ale pomnoz to przez 1−√2
25 kwi 19:50
Kejt: te ułamki są trochę bezmyślnie tu zrobione..
25 kwi 19:51
olaaa: cóż za refleks wszyscy 19:50 hehe
25 kwi 19:53
Mateusz: bo mam obliczyc :::ciag geometryczny: Sn=?
gdy: a1= √8
q=−√2
n=8
an=−32 i wlasnie wychodzi mi cios takiego...pomocy

25 kwi 19:56
Svanar: co to za problem ?
podstawiasz do wzoru i gotowe
25 kwi 19:56
Mateusz: no tak, ale wychda mi takie dziwne cyferki tak jak wyzej, a powinno wyjsc tak jak w
odpowiedziach czyli: −60+30√2
25 kwi 19:58
Mateusz: wiec potrzebuje calego rozwiazania, prosze bardzo, prosze
25 kwi 19:59
Kejt: no i wychodzi.. coś zepsułeś.
25 kwi 20:01
Mateusz: to pomozesz mi ,....bardzo prosze....
25 kwi 20:02
Svanar:
S
8 =(
√8* (1−
√28) ) / 1+
√2
policz to i powinoo wyjsc
25 kwi 20:02
Kejt: pomożesz, znaczy rozwiążesz za mnie, tak?
25 kwi 20:02
Svanar: a komu to sie chce liczyc
25 kwi 20:03
Kejt: w sumie policzyć to nie problem.. gorzej z przepisaniem tutaj..
25 kwi 20:04
Mateusz: no i wyszlo mi tak samo jak na samej gorze strony i jak mam policzyc zeby wyszedl ten wynik z
odpowiedz

25 kwi 20:04
Svanar: a nawet mi nie mow.... przepisywac tutaj to jakis koszmar
25 kwi 20:05
Mateusz: to moze zeskanuj i wyslij

25 kwi 20:05
Mateusz: albo napisz np pierwistek z 8 podzielony przz np

25 kwi 20:06
Kejt: jak się rozczytasz to nie ma problemu..
25 kwi 20:06
Mateusz: no sprobuje..czekam
25 kwi 20:08
25 kwi 20:09
Mateusz: dziękuję bardzo, ale ze mnie fajtłapa, nie wzolem tego w nawias.....wielkie dzieki
25 kwi 20:14