stożek
Feem : Paulina napełniła kielich w kształcie stożka sokiem jabłkowym. Sama wypiła sok do połowy
wysokości pucharu, a resztę soku oddała bratu. Jaką część soku wypiła Paulina, a jaką jej brat
?
25 kwi 18:20
M:
1 paź 07:07
Mila:
| | 1 | |
1) Vs= |
| πR2h −objętość stożka pełnego |
| | 3 | |
v− objętość stożka z pozostałą częścią soku
| | 1 | | R | | h | | 1 | R2 | | h | |
v= |
| π*( |
| )2* |
| = |
|
| * |
| |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | 4 | | 2 | |
=================
2) Bez liczenia objętości.
Skorzystać z własności : Stosunek objętości brył podobnych jest równy sześcianowi skali
podobieństwa.
k=2
1 paź 19:53
:
Jakby nie patrzeć, wysokość stożka z rysunku Mili jest mniejsza od ''wysokości pucharu'' , więc
to nie jest poprawne rozwiązanie.
2 paź 09:03
Mila:

Wypiła wszystko.

Pozdrawiam skrupulanta

.
2 paź 14:34
maruda:

Skala podobieństwa większego trójkąta do mniejszego = 2, zatem objętość większego stożka
jest większa od objętości mniejszego stożka 2
3 = 8 razy.
2 paź 19:57
kerajs:
Irytujące w takich ''zadaniach'' jest to, że za domyślenie się co autor chciał napisać dostaje
się punkty, a za wykazanie, że to co faktycznie napisał nie ma sensu, punktów nie ma.
10 paź 11:54
Mila:
Nie widzę tu otrzymującego punkty

Ewentualnie możesz uznać, że punkty otrzymał forumowicz z 9: 03 − zareagowałam na jego uwagę.
Pozdrawiam
10 paź 16:50