Zadanie z Planimetrii, nie mam pojęcia jak się za nie zabrać..
Raff: W trapezie równoramiennym krótsza podstawa i ramię mają taką samą długość. Przekątna trapezu
tworzy z jednym z ramion kąt prosty. Oblicz miary kątów tego trapezu.
25 kwi 18:13
Rumpfy:

z jakiegos tam twierdzenia o katach podobnych wychodzi to co zaznaczylem na czerwono.
Z twierdzenia o katach wewn trojkata wychodzi ci uklad rownan:
2α + δ = 180
α + β + 90 = 180
δ + β = 180
Nie chce mi sie rozpisywac. Dasz juz rade

α = 30 stopni
25 kwi 18:30
Raff: tak, dzięki za pomoc
25 kwi 20:15
Svanar: katach naprzeciwległych o ile sie nie myle
25 kwi 20:16
adam: jak rozwiazac ten uklad rownan?
18 gru 17:20