pls
Mareczek: Przykłady : Funkcja liniowa
y=0,4 x −2
x=−4 oblicz y ?
x=−2 oblicz y ?
x=0 oblicz y ?
y=−2 x −6
x=−4 oblicz y ?
x=−2 oblicz y ?
x=0 oblicz y ?
y=13 x +2
x=−4 oblicz y ?
x=−2 oblicz y ?
x=0 oblicz y ?
25 kwi 18:12
Mareczek: wznawiam
25 kwi 18:35
A.! :) : no to musisz po prostu podstawić za x daną liczbę
| | 1 | |
np. y= −2x − 6 y= 0,4x − 2 y = |
| x +2 |
| | 3 | |
x = −4 x=0 x = −2
| | 1 | |
y = −2 * (−4) − 6 y = 0,4 * 0 −2 y= |
| * (−2) + 2 |
| | 3 | |
| | 2 | |
y = 8 −6 y = 0 −2 y = − |
| + 2 |
| | 3 | |
25 kwi 19:03
Mareczek: Wielkie dzięki wiem ze trzeba podstawić ale jak by nie podstawiałem wychodziła mi funkcja
liniowa na wykresie współrzędnych
25 kwi 19:05
A.! :) : no bo za każdym razem w tym przypadku wychodzi funkcja liniowa
25 kwi 19:22