ciag geometryczny
Mateusz: Hejka wam, mam klopot z drobnostka, nie wychodza mi dobre winiki, pomozecie mi

?
ciag geometryczny
Sn=?
gdy a1= −32
q=1/2
n=7
an=−1/2
wynik powinien wyjsc −63,5, a mi wychodzi inny
i obliczyc Sn=?
gdy:
a1=
√8
q=−
√2
n=8
an=−32
25 kwi 18:01
Rumpfy: W pierwszym wyszlo mi 63,5
25 kwi 18:07
Mateusz: a moglbys przedstawic mi rozwiazanie, caly tok rozumowanie, prosze
25 kwi 18:11
Rumpfy: w drugim −2016(1 + √2)
25 kwi 18:11
Rumpfy: caly tok miesci sie w podstawieniu do wzoru na sume ciagu geometryczengo. W tablicach
matematycznych znajduje sie na stronie nr 3...
25 kwi 18:12
Mateusz: to pierwsze juz zrobilem, wyszlo mi dobrze, a to drugi nie umiem rozwiazac, pomozesz mi
25 kwi 19:16
Mateusz: i gdzie są te tablice?
25 kwi 19:17
Mateusz: ?
25 kwi 20:02
Eta:
podstawić do wzoru:
a
1=
√8= 2
√2 q
8= (−
√2)
8= +2
4= 16
| | 16−1 | | −30√2 | |
S8= 2√2* |
| = |
| =....... usuwamy niewymierność
|
| | −√2−1 | | √2+1 | |
| | √2−1 | |
S8= −30√2* |
| = ...... dokończ |
| | (√2+1)(√2−1) | |
25 kwi 20:14