stereometria na wczoraj
mathlover: witam, mam kilka zadan na jutrzejsze zaliczenie, pomoze ktos?
1. Objetosc walca jest rowna 16 / pi , a jego powierzchnia boczna po rozwinieciu jest
kwadratem. Oblicz wysokosc tego walca.
2. Tworzaca stozka ma dlugosc 16 i tworzy z jego wysokoscia kat 30stopni. Oblicz objetosc tego
stozka.
3. Stosunek pola powierzchni bocznej stozka do jego pola podstawy jest rowny pierwiastek z 2
do 1. Objetosc stozka jest rowna objetosci kuli o srednicy 6. Oblicz wysokosc tego stozka.
4. Oblicz objetosc stozka, ktorego pole podstawy jest rowne 16, a pole powierzchni bocznej
wynosi 20.
5. Powierzchnia boczna stozka po rozwinieciu jest polkolem o promieniu 10.
a) oblicz wysokosc tego stozka,
b) oblicz promien kuli wpisanej w ten stozek.
6. Kule przecieto dwiema rownoleglymi plaszczyznami odleglymi o 8 w ten sposob, ze srodek kuli
lezy miedzy nimi. Pola otrzymanych przekrojow sa rowne 9pi i 25pi. Oblicz promien tej kuli.
7. Kule o promieniu 5 wpisano w stozek o wysokosci 8. Oblicz objetosc i pole powierzchni
calkowitej tego stozka .
Z gory dziekuje za kazda, nawet najmniejsza pomoc, pozdrawiam serdecznie !
25 kwi 17:31
Kejt: że wy poprzednich zadań nigdy nie przeglądacie..
1.
V=πr2*h
πr2*h=16/π
ponieważ Pb jest kwadratem to 2πr=h
25 kwi 17:35
Kejt:

a=8
√3
25 kwi 17:37
mathlover: To drugie wlasnie sobie rozrysowalem i zrobilem, dzieki.
Co do przegladania poprzednich zadan − wiem, moja wina jednakze caly czas licze dzis zadania i
po prostu tylko na chwile wpadlem przepisac na kompa te, z ktorymi sobie nie dalem rady.
Pozdrawiam i licze na jeszcze jakies rady.
25 kwi 17:40
Kejt: rozrysuj wszystkie.. tam naprawdę nie ma nic skomplikowanego..
25 kwi 17:42
mathlover: Z moimi zdolnosciami stricte humanistycznymi nawet takie zadania to nieraz istny kosmos.
Mimo wszystko, jesli znajdzie ktos czas, to prosilbym o jakies rady. Z gory dziekuje.
25 kwi 17:48
mathlover: To jak bedzie drodzy forumowicze?
1, 2 i 5 zadania juz niektualne − policzone.
W ostatnim (7) zas jest pomylka, mialo byc : 'W kulę o promieniu 5 wpisano...'
Prosze o pomoc, to naprawde wazne dla mnie.
25 kwi 19:20