wyznaczenie kątow
milenka : Jaka jest miara kąta między dwiema przekątnymi pięciokąta foremnego poprowadzonymi z tego
samego wierzchołka
25 kwi 17:23
Rumpfy: 36 stopni, dlaczego? bo pieciokat ma miare 540 stopni
A dalczego tak, to nie umiem wyjasnic.
25 kwi 17:35
Rumpfy: lee ale namieszalem..
36, dlatego bo pieciokat jest prawidlowy
25 kwi 17:36
soulee:

α = 72∧ / 2
α = 36∧
te 72 wziąłem z tego że suma miar kątów wewnętrznych kazdej figury to 360∧
btw. Jak się rysuje stopnie?
25 kwi 17:39
soulee: 360 / 5 = 72
25 kwi 17:40
milenka : no ale jak to obliczyć żeby wyszło te 36?
25 kwi 17:43
Rumpfy:
25 kwi 17:48
Rumpfy: troche ciulowato, ale zobacz. Kazdy kat ma 108 stopni, bo suma miar katow pieciakata = 540
stopni a nie 360! po narysowaniu przkatnych, pieciokat podzielil Ci sie na 3 trojkaty. Popatrz
na ten po lewej, jest to trojkat rownoboczny, a miara kata (ktorego nie zaznaczylem) = 108
stopni, katy przy podstawie sa rowne wiec (180 − 108) / 2 = 36 stopni
25 kwi 17:51
Rumpfy: nie rownoboczny tylko rownoramienny*
25 kwi 17:52