proszę o pomoc !!!!!
Mat: y=√5−x−6x
wyznacz dziedzinę
próbuję ale nie wychodzi
ma być x∊(−∞,0)u<2,3>
25 kwi 16:40
olaaa: ja to zrobiłam tak: 5−x−6x ≥0
delta= 1 x1=3 x2=2 rysujemy rysubek i powinno wyjsc
25 kwi 16:49
R:)): x≠0 ∧ 5−x− 6x≥0
25 kwi 16:49
olaaa: czyli jak ja to żle zrobiłam?
25 kwi 16:51
Mat: no dobra ja też tak zaczynam ale nie nie mogę dojść do tego przedziału : (−∞,0)
25 kwi 16:53
olaaa: mi tez ten przedział nie wychodzi
25 kwi 16:53
olaaa: a to chyba trzeba zapisac tak −x(x−2)(x−3) w postaci iloczynowej i z tego wyjdzie nam x=0 x=2 i
x=3 dobrze mysle?
25 kwi 17:00
robinka:

x≠0
−x
2+5x−6≥0
Δ=25−24
Δ=1
(5x−x
2−6)*(x)≥0023
patrz na rysunek x∊(−
∞,0)v<2,3>
25 kwi 17:01
olaaa: w ten sposob to wyjdzie... wykras zaczniemy rysowac od dołu bo a<0
25 kwi 17:01
olaaa: to tak jak ja zapisałam wyżej w postaci iloczynowej to tez moze byc?
25 kwi 17:03
Mat: próbowałem tak
5−x−6x ≥0
5x−x2−62≥0/*x2
x(−x2+5x−6)≥0
−x(x−3)(x−2)≥0
25 kwi 17:06