odchylenie
Kamilaaaaaaa: Pomógłby mi ktoś z zadaniem o odchyleniu standardowym? ;>
25 kwi 16:28
Zenek: a co dokładniej
25 kwi 16:31
Kamilaaaaaaa: Oblicz średnią arytmetyczną i odchylenie standardowe podanego zestawu danych:
Liczba płatków w kwiatach clematis.
liczba płatków: 4 5 6
liczba kwiatów: 10 21 9
25 kwi 16:33
Zenek: Śr arytm płatków = 4+5+6/ 3 =5
śr arytm kwiatów= 10+21+9/ 3= 13 i 1/3
aby obl odchylenie stand trzeba policzyć wariancję
W2=(x1−x−)2+ (x2)2 +...../ n
W2=(4−5)2+ (5−5)2+ (6−5)2 / 3
W2= 1+ 0+1 /3
W2= 2/3
W= √6/3 odchylenie co to kwiatków
25 kwi 16:52
Zenek: Masz jakieś odp?
25 kwi 16:53
Kamilaaaaaaa: Srednia arytmetyczna − 4,975
odchylenie standardowe − ok 0,69
25 kwi 16:55
Zenek: W2=(10−13,33)2+ (21−13,33)2+(9−13,33)2 / 3
W2=11,09 + 58,82+ 18,75 /3
W2= 29,55
W= √29,55 odchylenie co do kwiatów
25 kwi 16:59
Zenek: Aaaaaaaa to już wiem chwilka
25 kwi 17:02
R:)): średnia arytm= 10*4 +21*5 + 9 * 640 =40+105+5440=4,975
25 kwi 17:03
Zenek: Sr arytm = 4*10+5*21+6*9 /40 (dzielimy przez 40 bo 10+21+9= 40)
Sr arytm= 199/40 =4,975
25 kwi 17:04
Kamilaaaaaaa: Średnia arytmetyczna policzylam, dziekuje
Ale nie wiem jak policzyc odchylenie
25 kwi 17:07
Zenek: Już mam ale cięzko sie to tu wpisuje
25 kwi 17:09
R:)): σ2=10(4−4,975)2 + 21(5−4,975)2+9(6−4,975)240=0,474375
√σ2≈o,69
25 kwi 17:11
Kamilaaaaaaa: Dziekuje bardzo
25 kwi 17:13
Kamilaaaaaaa: A pomoglibyście mi z jeszcze jednym przykładem?
25 kwi 17:18
R:)): jakim?
25 kwi 17:25
Kamilaaaaaaa: Oblicz odchylenie standardowe dla:
liczba pestek w winogronach
liczba pestek: 0 1 2 3
liczba owoców: 6 54 35 5
25 kwi 17:27
R:)): podaj śr arytm
25 kwi 17:34
Kamilaaaaaaa: 1,39
25 kwi 17:36
R:)): σ2=6(0−1,39)2 + 54(1 − 1,39)2 +35(2− 1,39)2 + 5(3 − 1,39)2100
σ=√σ2
25 kwi 17:40
Kamilaaaaaaa: Dziękuję
25 kwi 17:42