funkcja kwadratowa
michał: Do pewnej szkoły przyjechał teatrzyk kukiełkowy. Na sali gimnastycznej ustawiono krzesła dla
widzów. Liczba krzeseł w każdym rzędzie była jednakowa i początkowo była ona taka sama, jak
ilość rzędów. Gdy wszystkie krzesła zostały już zajęte przez uczniów, przyszli kolejni i wtedy
do każdego rzędu dostawiono jeszcze po trzy krzesła. Ostatecznie wszystkich krzeseł na sali
było 460. Ile rzędów krzeseł ustawiono?
jak rozwiązać to zadanie?
proszę o pomoc
25 kwi 16:07
michał: odpowiedzią będzie 20 rzędów, tylko teraz jak to rozpisać?
25 kwi 16:26
R:)): x * (x+3)=460
x2 + 3x = 460m x2 + 3x − 460 =0
Δ= 9 + 1840= 1849 √Δ=43
x=(−3 − 43)/2<o
x=(−3+43)/2=20
25 kwi 16:28