Stożki
Oleńka: Pomocy, Mam jutro spr i od niego będzie wiadomo czy dopuszczą mnie do matury. nie wiem jak
rozwiązać to zadanie . Tworząca stożka o długości 3√2 tworzy z podstawą kąt α taki,że cos
α=13. Oblicz pole boczne stożka.
25 kwi 14:52
Madlen: Nie wiem czy dobrze ale:
cosα=13
najlepiej narysuj stożek i teraz rozwiazujesz z funkcji trygonometrycznych
13=R3√2
i mnożysz na krzyż
R= √2
podkładasz do wzoru i pole ma wyjśc 6 pi
25 kwi 14:58
zizi018: tyle ze ten cosinus to jest stosunek wiec bd inaczej
25 kwi 15:55
Oleńka: Dziękuję ślicznie
25 kwi 16:07
Oleńka: To w końcu jak? Sorry,że robie takie zamieszanie ale matematyka nie jest moją mocną stroną:(
25 kwi 16:09
Madlen: dobrze jest.
25 kwi 16:13