równanie kwadratowe
adam: pomoc w rozwiązaniu równania kwadratowego
potrzebuję pomocy przy rozwiązaniu równania
−x2+3(x−212)=x+2(x+3)
25 kwi 14:41
adam: wymnażając wyrazy
wychodzi mi:
−x2+ 3x − 712= x+ 2x+6
przenoszę na drugą stronę
−x2+ 3x − 712−x−2x−6=0
redukuję, i wychodzi mi coś takiego
−x2+ x−13.5
delta wychodzi mi 55
25 kwi 14:46
adam: możecie to sprawdzić?
25 kwi 14:46
Madlen: 3 x sie zredukuje
25 kwi 14:50
adam: faktycznie, nie zauważyłem
czyli wyjdzie
−x2−1312=0
a co dalej?
jak zapisać pierwiastki?
25 kwi 15:11
Kejt:
−x2−13,5=0
−x2=13,5
x2=−13,5
x ∉ ℛ
chyba coś takiego..
25 kwi 15:17
Madlen: 13 12 = √13
25 kwi 15:17
Madlen: czy tam ta 12 jest w potędze? czy jako zwykły ułamek
25 kwi 15:20
adam: jako ułamek
25 kwi 15:21
adam: wie ktoś jak to zrobić?
25 kwi 16:27
adam: ..
25 kwi 17:27
R:)): wg. mnie poprawne jest rozw x2=−13,5 x∊∅
25 kwi 17:32
Amaz: Jak x może należeć do zbioru pustego, skoro zbiór pusty nie ma elementów?

Ja bym napisał, że nie ma rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych
25 kwi 18:09
Kejt: napisałam to jakieś 3h temu...
25 kwi 18:22