wielomiany.Nie mam pojęcia jak to zrobić.mile widziana pomoc.<;
Karolina: Wyznacz współczynniki a i b tak,aby liczby −1 i 1 były pierwiastkami wielomianu w(x) = x3 +
23 + ax +b.
25 kwi 14:09
damorka: wskazówka
W(−1) = 0
W(1)= 0
Podstaw za x najpierw −1, potem 1.
może dalej już sama wpadniesz

jeśli nie, to daj znać
25 kwi 14:13
damorka: na pewno tam ma być 23 ?
25 kwi 14:14
Karolina: nie ma być x
2 
sorki
25 kwi 14:19
Karolina: spróbuję,ale czarno to widzę (;
25 kwi 14:21
damorka: ok

no i jak idzie?
25 kwi 14:22
Karolina: w(−1)=2−1a+b ?
w(1)=2+1a+b ? to pewnie jest zle...
25 kwi 14:29
damorka: W(−1) = (−1)3 + 12 + (−1) *a + b = −a + b
W(1) = 1 + 1 + a + b = 2 + a + b
oba te wielomiany są równe 0
tak więc
W(−1) = W (1)
−a + b = 2 + a + b
a że −a + b = 0 ⇒ a= b
podstawiamy do równania
−b + b = 2 + b +b
2b= −2
b = −1 i a=b ⇒ a= −1
tak więc wielomian W(x) ma postać
W(x) = x3 + x2 − x −1
25 kwi 14:36
Karolina: dziękuję
25 kwi 14:43