proszę o pomoc :)
klaudia:): Na okręgu o równaniu x2 + y2 = 1 wyznacz taki punkt M = (x,y), aby wyrażenie 3x + 4y miało
jak największą wartość.
25 kwi 13:47
Julek:
mmm, myślę, myślę i wymyślić nie mogę

Może ktoś ma pomysł ?
25 kwi 18:43
Jack: Może tak:
y2=1−x2 ⇒ y=√1−x2
weźmy f(x)=3x+4y=3x+4√1−x2 D: x∊<−1,1> Największa wartość istnieje − widać z tego zapisu.
Policz pochodną f(x) i zbadaj pierwiastki, innymi słowy poszukaj ekstremum funkcji f(x)
(maksimum).
25 kwi 20:33
Eta:
Przy założeniu ,że M(x,y) € I ćw. układu współrzędnych
25 kwi 20:39
Jack: Słuszna uwaga, ale ten wzór działa dla y≥0 czyli I i II ćw.
Dla III i IV weźmy drugą możliwość g(x)=3x−4√1−x2 (dla y≤<0)
Policzmy ekstrema i wybierzmy większą wartość.
25 kwi 20:45
Eta:
II ćw. też odpada , bo współczynniki 3x+4y 3 i 4 >0
więc max , tylko dla x, y € I ćw.
25 kwi 21:29
Julek: czyli to zadanie nie zalicza się do poziomu rozszerzonego − matura 2010 ?
25 kwi 22:21
Julek:
25 kwi 22:41
Jack: ok rozumiem... ale z samych założeń nie można tego wywnioskować. Rzeczywiście jak się temu
przyjrzeć, to można wywnioskować tę I ćwiartkę. Niemniej, żadnych założeń nie musimy nakładać
− samo wyjdzie, że max będzie w I ćw.
25 kwi 23:00
Jack: tak, rozszerzona − o ile nie zawyżą poziomu. Możesz sobie to rozwiązać... kto wie co będzie na
maturze....
25 kwi 23:01
Eta:
Nie zgadzam się
Jack .
Nie ma sensu dokonywać niepotrzebnych obliczeń i wybierać rozwiązania,
skoro 3x+4y −− ma mieć max, to tylko dla x>0 i y>0 ( I ćw)
Tak ja bym to zad. rozwiazywała, krótko i na temat
26 kwi 00:15