soulee:

To się tyczy funkcji kwadratowej.
Masz podany wzór np.
f(x) = 3x
2 + 5x − 2
Obliczasz miejsca zerowe, ze wzoru na Δ
Δ = b
2 − 4ac
w tym przypadku: 25 − 12 * (−2) = 25 − 24 = 1 (O cholera, ale fajnie wymyśliłem

)
Znasz wzory na x
1 i x
2:
x
1 = −2 x
2 = −
23
Wiesz także że ta funkcja wygląda tak:∪, a nie tak ∩ ponieważ współczynnik a jest dodatni (3x
2
jest dodatnie)
Wystarczy tylko obliczyć wierzchołek
ze wzorów
p=
−b2a i q=
−Δ4a
p=−
56 i q=−u{1}{12)
Współrzedne wierchołka to (−
56 ; −
112)
Wygląda to mniej więcej tak:
Pseudo rysunek i pewnie źle policzone ale postarałem sie