zadanie
x: wyznacz największą i najmniejszą wartość funkji f(x)=x2−10x+9 w przedziale A=<3,7>
25 kwi 12:58
kolka: popatrz czy iwierzcholek sie miesci w tym przedziale oblicz go
25 kwi 13:10
soulee: Standardowo:
Δ = b2 − 4ac = 64
x1 = 1
x2 = 9
Współczynnnik ax dodatni wiec funkcja jest ∪, wiec f(x) przjmuje wartosci ujemne dla x∊(1:9)
Obliczamy wierzchołek czyli najmniejszą wartość f(x) w tym przypadku:
p = −b2a = 102 = 5 (x)
q = −Δ4 = −644 = −16 (y)
Wiemy już, że najnizsza wartość f(x) to −16 ktora pada na wysokości 5x
Więc najwyższa wartośc bedzie taka sama dla 3x jak i 7x bo 5x lezy pośrodku nich.
Podstawiamy:
32 − 10*3 +9 = 18 − 30 = −12
72 − 10*7 +9 = 58 − 70 = −12
Największa wartość tej funkcji w podanym przedziale jest
równa −12, a najmniejsza jest równa −16
25 kwi 13:25
icyii: udiudoou
25 kwi 14:03