OBJĘTOŚĆ ostrosłupa prawidłowego wynosu 320 oblicz jego pole powierzchni całkowi
Krzyś: OBJĘTOŚĆ ostrosłupa prawidłowego wynosu 320 oblicz jego pole powierzchni całkowitej wiedząc że
wysokosć jesr równa 15
BŁAGAM POMÓŻCIE
25 kwi 12:44
ola: podane jest co ma w podstawie?
25 kwi 12:54
ola: chociaż chyba nie potrzeba
25 kwi 12:55
ola: cofam, raczej musimy wiedziec jaką ma podstwę
25 kwi 12:57
soulee: chyba zgubiłeś słowo "czworokątnego" !
inaczej nie da rady
wzory:
V = 13Pp * h
masz Pp już
Pp = a2
masz a
Pb = 4*(12a * Hb)
Nie mamy Hb jeszcze, wiec liczymy z Pitagorasa
12a2 + H2 = Hb2
mamy Hb
Podstawiamy pod powyższy wzór i jest cacy
25 kwi 13:00
soulee: wystarczy podstawić mistrzu
25 kwi 13:27