fizyka
Kasia: pomoże mi ktoś z fizyki−−−proszę
Siatka dyfrakcyjna ma 200 wys. na 1m.
Pod jakim kątem pojawi się na ekranie krążek 3 rzędu, jeśli na siatkę pada światło o dług. fali
2=6*10−7m.
25 kwi 12:27
Kasia: Bardzo, bardzo proszę o pomoc
25 kwi 21:14
Gustlik: Chyba chodziło Ci o prążek 3 rzędu, a nie o krążek.
Jeżeli siatka dyfrakcyjna ma 200 rys/mm to odległość między sąsiednimi rysami wynosi
| | 1 | |
d= |
| mm = 0,005 mm = 5*10−6 m
|
| | 200 | |
| | nL | |
sinαn= |
| , gdzie L − długość fali (L =lambda)
|
| | d | |
L=6*10
−7m
| | 3*6*10−7 | |
sinα3= |
| =0,36
|
| | 5*10−6 | |
α
3≈21
o.
25 kwi 23:27