Bardzo pilnie potrzebuje rozwiązania zadania
Maruś: Nie wiem jak to rozwiązać a pilnie dzis potrzebuje odpowiedzi więc proszę o pomoc:(
x=?
| | π | |
podpowiedź: podstaw za 2x+ |
| =t.Rozwiąż i wróc do podstawienia. |
| | 2 | |
x=? lub x=?
25 kwi 11:22
Maruś: pomoże ktoś?
25 kwi 12:05
Brak: Niestety nie umiem obliczyć także podaje gotowe przykłady z tablic.
| | 1 | | π | | 2π | |
b) cos α= |
| dla α= |
| lub α= |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
25 kwi 12:12
Brak: Do przykładu a muszę jeszcze coś sprawdzić.
25 kwi 12:13
Brak: | | π | | π | |
ctg(t)=√3 dla t= |
| lub t=π+ |
| |
| | 6 | | 6 | |
30(stopni)=2x+90(stopni) lub 210=2x+90
2x=−60 lub 2x=120
x≠−30(stopni) x=60(stopni)
25 kwi 12:20
Brak: Nie jestem pewny także prosiłbym kogoś o sprawdzenie.
25 kwi 12:20
Mistrz odkurzaczy: po podstawieniu:
ctg(t)=
√3
ctg(t)=ctg60' (pierwiastek z 3 równa się tangensowi 60 stopni)
| | π | |
ctg(t)=ctg( |
| ) (bo π to 180 stopni) |
| | 3 | |
wyliczyć i tyle. nie wiem na co ta podpowiedź
25 kwi 12:22
Mistrz odkurzaczy: Popełniłem błąd.
25 kwi 12:24
Maruś: jaki?
25 kwi 13:58