Attyk: Proszę o pomoc

W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym suma długości wszystkich krawędzi
wynosi 39
√3 , a pole obu jego podstaw wynosi 54
√3 . Wskaż wysokość graniastosłupa:
a) 13
√3−2
√6
B)
√3
C) 6
√6
D) 6
√3
2) .
W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym suma długości wszystkich krawędzi wynosi 30
√3 ,
a pole obu jego podstaw wynosi 36
√3 . Wskaż wysokość graniastosłupa:
a) 2
√6
B) 2
√3
c)
√3
d)
√6
24 kwi 23:24
kalafiorowa:
| | a2√3 | |
a) Pole trojkata rownobocznego= |
| |
| | 4 | |
suma dlugosci wszystkich krawedzi w graniastoslupie prawidlowym trojkatnym= 2*3a+3b
wysokoscia tego graniastoslupa jest krawedz boczna (b)
| | 3a2√3 | |
b) Pole szesciakata foramnego= |
| |
| | 2 | |
suma dlugosci wszystkich krawedzi w graniastoslupie prawidlowym szesciakatnym= 2*6a+6b
wysokoscia tego graniastoslupa jest krawedz boczna (b)
25 kwi 00:02
attyk: w pierwszym zadaniu wyszło mi ze a =
√108 Jka to dalej zrobić ?
25 kwi 00:50
kalafiorowa:
√108=√6*6*3=6√3
25 kwi 00:52
attyk: ta krawędź boczna wszyła mi 13 ?
25 kwi 01:01
attyk: nie wiem jak to zrobić. pomóżcie
25 kwi 16:04
Rumpfy: 1 zrobilem, odpowiedz B, zaraz napisze rozwiazanie.
25 kwi 16:57
Rumpfy: a) Narysuj ten graniastosłup i zauważ, że 2 * 3a + 3b = 39
√3
| | a2√3 | |
Pole podstaw −> 54√3 = |
|
|
| | 2 | |
z tego obliczysz a =
√108
podstawiając do pierwszego wzoru:
3b = 39
√3 − 6
√108
b = 13
√3 − 2 * 6
√3 =
√3 ////
√108 =
√3 * 36
25 kwi 17:03