siemanko mógłby ktoś pomóc mi
1,W układzie współrzędnych przedstaw graficznie równanie. Odczytaj i zapisz współrzędne punktu
przecięcia prostej.
a).y=x+1 i y=2x−1
b).y=12x+1 i −2x−4
c).y=−3x−1i y=3x−1
d).y=13x+1 i y=12x+1
e).y−2−2x i y=x+1
f).y=0,5x−2 i y=−2 i y=−2x+1
2.Połącz w pary: układ równań i jego rozwiązanie.
a). 2x+3y=2
6x+6y=5
b). 6x−6y=−1
3x−2y=0
c). 2x−3y=0
2x+3y=12
d). 2x+2y=10
−3x+3y=3
odp: (13, (12) , (2,3), (12, (13) , (3,2)
a)
y = x + 1 wykres czerwony
y = 2x −1 wykres niebieski
punkt przecięcia A (2;3)
b)
| 1 | ||
y= | x + 1 wykres czerwony | |
| 2 |
najlepiej jak podczas rysowania funkcji wybierasz sobie charakterystyczne punkty (np. dla x=1
x=0 i x= −1) i zaznaczasz je na wykresie. Potem prowadzisz przez nie prostą
(oczywiście dotyczy to tylko funkcji liniowej) tak jak w Twoim przypadku
a możesz mi pomoc z tym 2 zadaniem bo nie wiem jak to zrobić
a możesz mi pomoc z tym 2 zadaniem bo nie wiem jak to zrobić