pomocy:
a)całka 1+cos
2x/1+cos2x =

b)całka
√x-x
3*e
x+x
2/x
3=

c)całka (x
2+1)(x
2-2)/
3√x2 =
8 gru 23:31
Basia:
a) czy to ma być I=∫(1+cos2x)/(1+cos2x)dx
czy jakoś inaczej?
jeżeli tak to:
1+cos2x=1+cos2x-sinx=2cosx
I=∫(1+cosx)/2cosxdx=∫(1/2cosx+1/2)dx=1/2∫1/cosxdx+1/2∫dz=1/2tgx+1+c
b) I=∫(x1/2-x3*ex+x2)/x3 dx = ∫x1/2-3 dx -∫ex dx + ∫1/x dx=
∫x-5/2) dx - ex +lnx +c = x{-3/2/(-3/2) - ex +lnx + c=
-2/3*x-3/2 - ex +lnx + c
c) I=∫(x4-2x2+x2-2)/(x2)1/3 dx=∫(x4-x2-2)/x2/3 dx =
∫x4-2/3 dx - ∫x2-2/3 dx -2∫x-2/3 dx
wyliczyć wykładniki
i skorzystać z wzoru
∫xα dx=[1/(α+1)]*xα+1
10 gru 02:31
Wera: pomoze ktoś proszę!
całka z (x+2)/(2x3−20x2+36x−360)dx
6 maj 12:57
ICSP: 2x
3 − 20x
2 + 36x − 360 = 2(x−10)(x
2 + 18)
zatem masz :
| | x+2 | | 1 | | x+2 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx |
| | 2x3 − 20x2 + 36x − 360 | | 2 | | (x−10)(x2 + 18) | |
Zastosuj rozkład na ułamki proste
6 maj 13:10