moniczka: POMOCYY punkty a = (-2,6) i b=(8,16) naleza do wykresu funkcji kwadratowej . funkcja f
ma 2 meisjca zerowe a wierzcholek paraboli bedacej jej wykresem nalezy do prostej y=-2x
+ 2 znajdz wzor funkcji...
8 gru 22:25
nocny marek:
Siedzę i liczę i się zastanawiam czy dasz radę rozsupłać ten układ równań
z trzema niewiadomymi a, b ,c
bo szukany wzór tej funkcji jest
y =ax2 +bx +c
pierwsze równanko otrzymasz z (-2,6) bo x= -2 y =6
4a-2b+c=6 drugie podobnie (8,16) x=8 y=16
64a +8b+c=16
trzecie z xw= -b/2a yw= -Δ/4a należące do prostej y= -2x +2
Δ=b2 - 4ac>0 bo maja być dwa miejsca zerowe
trzecie równanie
-b2 +4ac -b
--------------- = - 2 * ----- + 2 /*4a
4a 2a
-b2 +4ac= +4b +8a
4a-2b +c=6 ten układ trzeba rozwiazać
64a +8b +c= 16 by obliczyć a,b,c
dużo pisania ale wyjdzie a = 1/2 b= -2 c =0
i funkcja będzie o równaniu y = 1/2*x2 -2x
może ktoś zna prostszy sposób ,bo ja nie !
9 gru 00:20