moniczka: hello

mam probelm z zadaniem

: Oblicz bład bezwzgledny i wzgledny, jaki popelniamy
jesli ulamek okresowy 0,3(48) przyblizymy z dokladnoscia do 0,0001
jesli mozna to prosze zeby mi ktos zapisal wzory z opisem

i w miare wytluamczyl jak to
rozwiazac
8 gru 22:17
Basia:
poszukaj już jest to zadanie rozwiązane
10 gru 02:34
Basia:
0,3(48)=0,3+0,048+0,00048+0,0000048+........=
0,3+48/103+48/105+48/107+........=
0,3+48/103(1+1/102+1/104+1/106+.......)
to co w nawiasie jest sumą nieskończoną ciągu geometrycznego
a1=1 q=1/102=0,01 czyli zbieżnego
S=a1/(1-q)=1/(1-0,01)=1/0,99=100/99
czyli
0,3(48)=0,3+(48/103)*100/99=0,3+(16/10)*(1/33)=3/10+16/330=(99+16)/330=125/330=
25/66
zaokrąglenie to 0,3485=3485/10000
skróć to sobie i podstaw do wzorów na błąd bezwzględny i względny
możesz je sobie znależć na tej stronie albo przez Google
10 gru 02:35