Kylo90: W walec o wysokości długości H jest wpisany stożek w ten sposób, że podstawa stożka jest
podstawą walca, a wierzchołek stożka jest środkiem drugiej podstawy walca. Pola
powierzchni bocznych stożka i walca są równe. Oblicz objętość i miarę kąta rozwarcia
stożka.
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu.
8 gru 22:12
Basia:
P1 - pole pow.bocznej walca
P2 - pole pow.bocznej stożka
P1=2πRH
P2=πRL L- tworząca
2πRH=πRL
2RH=RL
2H=L
czyli połowa przekroju to trójkat prostokątny o bokach R; H; 2H
stąd R2=(2H)2-H2=3H2
V=1/3πR2H=1/3π*3H2*H=πH3
sinα=R/L=H√3/2H=√3/2
α=60
a to jest połowa kata rozwarcia
czyli β=120
sprawdź rachunki, bo coś się dzisiaj mylę
8 gru 22:22
Kylo90: Sprawdziłem. Nie pomyliłaś się. Dziękuję jeszcze raz
8 gru 22:26
dupa1123: α=60 brawo można
12 mar 19:09
:(:
12 mar 19:09