Kylo90: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym, promień podstawy stożka ma długość R.
Oblicz pole przekroju wyznaczonego przez dwie tworzące, wiedząc, że kąt zawarty między
nimi ma miarę 30 stopni.
8 gru 21:37
Basia:
jeżli przekrój osiowy jest trójkatem równobocznym to l=2R
l - tworzaca
czyli trzeba obliczyć pole krójkata równoramiennego o ramionach 2R i kącie między nimi
równym 30
P=1/2(2R)2*sin30=1/2*4R2*1/2=R2
tak sądzę, jeżeli dobrze zrozumiałam treśc
8 gru 22:00
Kylo90: Bardzo prosze o pomoc
8 gru 22:01
Kylo90: Dziękuje Basiu
8 gru 22:21