Sophie: Jakie pole ma romb, w którym jeden z kątów ma 45 stopni, a bok ma długość a?
i drugie zadanie:
Jaki obwód ma równoległobok o wysokościach a i b, jeśli jeden z kątów ostrych ma miarę 30
stopni?
8 gru 21:04
Giga:
P= a2*sin 45o
P= a2*√2 /2
8 gru 21:09
Sophie: Rzecz w tym, że ja nie mam jeszcze na matematyce wprowadzonych funkcji
trygonometrycznych... Wiem, że da się to rozwiązać inaczej, ale nie wiem jak...
8 gru 21:11
Giga:
no to napiszemy wysokść h jest bokiemkwadratu o przekatnej a
czyli a= h*√2 bo taki jest wzór na przekatna w.
h=a/√2 po usunieciu niewymierności otrzymasz
czyli h = a*√2/2
więc P = a*h czyli P = a*a√2/2= a2√2/ 2
8 gru 21:22
Basia:
dorysuj w tym rombie wysikość
otrzymasz trójkat prostokatny, w którym jeden kąt ostry ma 45, to i drugi musi mieć 45
czyli jest to trójkąt równoramienny czyli
h2+h2=a2
2h2=a2
h2=a2/2
h=a/√2=a√2/2
P=a*h=a2√2/2
8 gru 21:28
Basia:
w trójkącie prostokatnym z katami 30 i 60 krótsza przyprostokatna jest połową
przeciwprostokatnej
czyli boki to 2a i 2b
a Ob=4a+4b
musisz to sobie narysować
8 gru 21:31
Sophie: dzięki, już wszystko narysowałam i widzę
8 gru 21:46
Basia:
Powodzenia, cieszę się
8 gru 22:08
***************: 5Δ∞
24 mar 15:48
siema:

αβγδ≈≠≠≠≠≠≠≠
26 lis 15:53