kocham matme: suma kwadratów trzech kolejnych liczb parzystych wynosi 308.wyznacz te liczby
obwód rombu wynosi 20cm,a różnica długości jego przekątnych 2cm.oblicz długości
przekątnych rombu.
8 gru 21:03
Basia:
liczby parzyste to kolejno: 2n; 2n+2 i 2n+4
czyli (2n)2+(2n+2)2+(2n+4)2=308
dalej próbuj sam, to nie takie trudne
8 gru 21:05
Basia:
obwód rombu to 4a
4a=20
a=5
przekątne rombu przecinają się w połowie i pod kątem prostym
x = d1/2
y = d2/2
d1-d2=2
d1=d2+2
x2+y2=a2=25
d12/4+d22/4=25
d12+d22=100
(d2+2)2+d22-100=0
dalej próbuj sam
8 gru 21:08