matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kocham matme:
suma kwadratów dwóch liczb jest równa 1872,a stosynek tych liczb wynosi 3/2.wyznacz te liczby..
8 gru 20:34
Tttt:
Pierwsze równanie x
2
+y
2
= 1872 drugie x/y = 3/2 → y = 2/3*x podstaw do pierwszego równ. y = 2/3*x i wylicz x a póxniej y proste już
8 gru 20:38
Tttt:
Odp; x = 36 y= 24
8 gru 20:40
alcia:
x2+2/3x=1872
14 sty 16:31