Łuki_2121: Podstawy trapezu mają długości 10 i 4 cm. A jego ramiona tworzą z dłuższą podstawą kąty
45 i 60 stopni. Szukane pole tego trapezu.
8 gru 20:10
Basia:
narysuj trapez i wprowdź takie oznaczenia:
fragment dolnej podstawy od lewgo wierzchołka do spodka 1 wysokości - x;
potem od spodka 1 do spodka 2 mamy 4; trzeci odcinek y
kąt po lewej 45, po prawej 60;
x+4+y=10
x+y=6
ctg45=x/h
ctg60=y/h
x=hctg45=h*1=h
y=hctg60=h√3/3
czyli
h+h√3/3=6
h(1+√3/3)=6
1+√3/3=(3+√3)/3
h=18/(3+√3}=[18(3-√3)]/(9-3)=3(3-√3)
no i podstawic do wzoru na pole trapezu
zastrzegam, że mogłam się pomylić w rachunkach; sprawdź
8 gru 20:43
Łuki_2121: Basiu mogę Cię prosić jeszcze o wyjaśnienie 2 ostatnich zapisów, bo nie wiem skąd one
8 gru 20:54