XXX: Średnia wieku druzyny piłkarskiej (11 osób) wynosila 25 lat. Gdy zmienil sie bramkarz
srednia obnizyla sie o pol roku. o ile lat nowy bramkarz jest mlodszy od bylego.
8 gru 20:00
Basia:
(x1+x2+.....+x11)/11=25
x1+x2....+x10+x11=275
x1+x2+.....+x10=275-x11
(x1+x2+.....+x10+y11)/11=24,5
x1+x2+.....+x10+y11=269,5
x1+x2+.....+x10=269,5-y11
269,5-y11=275-x11
x11-y11=275-269,5=5,5
czyli jest młodszy o 5,5 roku
8 gru 20:50
marycha: x=11*25 x=275 suma lat piłkarzy
z=11*24,5 z=269,5 suma lat piłkarzy z nowym bramkarzem
od x-z to masz 5,5
o 5,5 lat jest młodszy
8 gru 21:39