algebra
Kasia: Bradz prosze o pomoc

jutro kolo

oblicz złozenie symetrii wzgledem prostej x=−y i przekształcenia danego macierza (1 0)
(0 −1)
Okresl co to za przeksztalcenie.
22 kwi 23:55
Amaz: musisz wiedziec jaka macierza zapisauje się ta symetria wzgledem prostej −y=x ⇒ y=−x, z tego
mozna wywnio skować, że x'= 0*x + (−1)*y oraz y'= (−1)x + 0*y zatem macierz bedzie wygladać:
(0 −1)
(−1 0) no i teraz nalezy to wymnożyć z tą drugą macierzą i bedziesz miala wyliczone zlozenie
dwoch symetrii
23 kwi 00:01
Kasia: ok a po wymnozeniu tych dwoch macierzy co ci wyszlo?
bo nie jestem pewna czy mam dobrze
23 kwi 00:43
Amaz: no wlasnie trzeba znac kolejność mnożenia macierzy podczas skladania przekształceń

nie chcę
Ci źle powiedziec
23 kwi 00:49
Kasia: ok dzieki
23 kwi 01:10
Kasia: a chcesz moz jakies jeszcze jedno zrobic z algebry
23 kwi 01:11
Amaz: nie jestem mocny z algebry akurat, ale moge sprobować
23 kwi 01:12
Kasia: a masz moze maila bo mam zrobianoy skan i szkoda czasu na przepisywanie
23 kwi 01:15
Amaz: spidey89@o2.pl
23 kwi 01:17