Prosze o pomoc w kilku zad. z planimetrii
Mati: Witam, mam problem z kilkoma zadankami z planimetrii, tzn. nie za bardzo wiem jak do nich
podejść, proszę o podanie jakiegoś sposobu, wzoru, ew. przykładu

Zad. 1. Określ rodzaj wielokąta, w którym liczba przekątnych jest sześć razy większa od liczby
jego wierzchołków.
Zad. 2. Miara kąta wewnętrznego sześciokąta foremnego wynosi?
Zad. 3. Ostrosłup ma 70 wierzchołków. Liczba jego krawędzi jest równa: Z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam
21 kwi 15:21
Basia:
n(n−3)
ad.1 liczba przekątnych n−kąta =
2
czyli
n(n−3)
=6n
2
ad.2 α=180−360n = 180n−360n dla n=6 α=180*6−3606=180(6−2)6=30*4=120 ad.3 ostrosłup ma 2n
krawędzi (n podstawy i n bocznych) 2n=70 n=35 czyli podstawa jest 35−kątem + 1 wierzchołek =
36 wierzchołków
21 kwi 15:59
Mati: dziękuje za odpowiedź, czy mogłabyś mi wytłumaczyć, co dalej zrobić z zadaniem 1? Tak na
"chłopski rozum"... Te krawędzie, wierzchołki itp. to ciężki temat dla mnie Jak "step by step"
rozwiązać jeszcze takie zadanie? Zad. 4. Pewien graniastosłup ma 66 krawędzi. Liczba jego
ścian jest równa?
22 kwi 23:33
Amaz: liczbę przekątnych wyraża się wzorem: [n(n−3)]/2, gdzie n to ilość wierzchołków chcemy aby
6n=[n(n−3)]/2, z tego wynika, że n=15
22 kwi 23:42
Amaz: zad2 120 stopni? suma wszystkich to 720 stopni
22 kwi 23:43
Amaz: zad3 odejmujemy jeden gorny wierzchołek 70−1 zatem wiemy, że w podstawie jest 69 krawędzi, ale
drugie tyle krawędzi jest na ścianach bocznych, zatem suma wszystkich krawedzi to 69+ 69
22 kwi 23:45