kocham matme: o Ile procent nalezy zwiekszyć promień kuli,aby pole jej powierzchni wzrosło o 44%

8 gru 19:59
Mike: Pole zależy od r2. Wiemy, że pole ma się zwiększyć o 44%, czyli wynosić ma 144%. Trochę
nie matematycznie wyciągniemy pierwiastek z 144 i mamy 12- o tyle procent trzeba
zwiększyć promień.
8 gru 20:07
q: w odp jest 20%
8 gru 20:12
Mike: Skoro tak... gdzieś musi być błąd. Nie mam tylko pojęcia gdzie
8 gru 20:14
Tttt: będzie dobrze

pewnie że o 20%
r
2 =1,44 to r = 1,2 = r+20%r = r+0,2r = 1,2r
8 gru 20:27
Mike: A widzisz, przecinki mi się pomieszały. Rzeczywiście, nie zauważyłem.
8 gru 20:30
kocham matme: grunt że jest ok.

dzięki.
8 gru 20:32