j
kaskaaa: sposrod punktow o wspolrzednych (x , y) gdzie x ∊ {1,2,3} i y∊{2,4} losowo wybrano 2 punkty.
Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia A ze wybrane 2 punkt leza na prostej y=2x
22 kwi 22:41
Amaz: a możesz podać jaka jest odpowiedz? bo nie wiem czy dobrze myślę
22 kwi 23:00
pomocy: P(A) = 1/ 15
22 kwi 23:03
robinka:
Ω=5!/2!*(5−2)!= 5!/2!*3!= 20/2=10
A=
(1,2)> podstawiamy do wzoru 2=2*1 >2=2 tak
(1,4)> 4=2 nie
(2,2) 2=4 nie
(2,4) tak
(3,2) nie
(3,4) nie
A=2/10=1/5
22 kwi 23:04
kaskaaa: o kurde...
22 kwi 23:06
kaskaaa: a skad to Ω= itd

?
22 kwi 23:07
robinka: a tobie co wyszło ?
22 kwi 23:07
kaskaaa: juz wiem
22 kwi 23:08
Amaz: dla mnie to zadanie jest dość niejasne, powstrzymam się od komentarzy
22 kwi 23:08
robinka: sorki pomyliłam sie , za chwilkę sie poprawię
22 kwi 23:09
22 kwi 23:09
dk: 1. 6 roznych punktow (1,2) (1,4) (2,2) (2,4) (3,2) (3,4)
| | | | 6! | | 5*6 | |
2. Ω: wybrac 2 z 6ciu Ω = | = |
| = |
| = 15 |
| | | (6−2)!*2! | | 2 | |
3. A: wybrane 2 punkt leza na prostej y=2x
− sa dwa takie punkty: (1,2) bo 2*1 = 2 i (2,4) bo 2*2= 4
| | | | 2! | | 2! | |
A = | = |
| = |
| = 1 |
| | | (2−2)!*2! | | 0!*2! | |
22 kwi 23:10
robinka: omega powinna być inna mamy możliwość stworzenia sześciu punktów wiec:
Ω=jest to wariancja bez powtórzeń losujesz 2 punkty z 6 możliwych V=n!/(n−k)!> czyli 6!/4!= 30
A=tak ja już wspomniałam wcześniej należą dwa punkty =2
P(A)=2/30=1/15
22 kwi 23:13
kaskaaa: dzieki za pomoc
22 kwi 23:13