pomocy
hiii: W trójkącie ABC: A(6, −1), B(−2,−3), C(4,−5)
a) wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość hB
b) oblicz odległość punktu B od prostej AC
22 kwi 22:35
aaaaa: W trójkącie ABC: A(6, −1), B(−2,−3), C(4,−5)
a) wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość hB
b) oblicz odległość punktu B od prostej AC
22 kwi 23:14
matthew: liczymy srodek prostej AC:
a)
A(6, −1), B(−2,−3), C(4,−5)
A(x
A, y
A)
| | xA+xC | | yA + yC | |
S = ( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 6+4 | | −1 − 5 | |
S = ( |
| ; |
| ) = (5; −3) |
| | 2 | | 2 | |
h = (5; −3)
wzor f. liniowej: y = ax+b
tworzymy uklad rownan:
podstawiam punkty B i h do wzoru:
{−3 = 5a + b
− {−3 = − 2a + b
−−−−−−−−−−−
0 = 7a
a = 0
b = −3
prosta przechodzaca przez punkty h i B, to: y = −3
b) obliczam prosta AC
wykorzystuje ten sam wzor, czyli y = ax + b
podstawiam wspolrzedne punktow A i C:
{−1 = 6a + b
− {−5 = 4a + b
−−−−−−−−−−−−
4 = 2a
a = 2
−1 = 12 + b
b = −13
prosta AC: y = 2x − 13
aby obliczy odleglosc punktu od prostej nalezy
| | |A*x0 + B*y0 + C| | |
skorzystac z tego wzoru: d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
gdzie punkt np. P = (x
0; y
0) w zadaniu to bedzie punkt B
prosta AC : y = 2x − 13
przeksztalcamy do takiej postaci: −2x + y +13 = 0
A B C
i liczymy:
| | |−2 * (−2) + 1 * (−3) + 13| | | |4 − 3 + 13| | | 14 | |
d = |
| = |
| = |
| = |
| | √(−2)2 +12 | | √4+1 | | √5 | |
| | 14√5 | |
odleglosc punktu B od prostej, to: |
| |
| | 5 | |
22 kwi 23:14
matthew:

tak wyglada to na ukladzie
22 kwi 23:24
aaaaa: dzieki
22 kwi 23:35
walet:
A co za głupoty podał matthew?
22 kwi 23:37
matthew: racja, w punkcie pierwszym nalezy wyprowadzic wzor na prosta prostopadla do prostej AC
skoro mamy juz wzor prostej AC, czyli y = 2x − 13 to mozemy obliczyc prosta prostopadla i to
ona bedzie wysokoscia.
taki jest wzor na prosta prostopadla:
a
1 * a
2 = −1
a − wspolczynnik, w naszym wypadku jest to 2, wiec
a
1 = 2
2*a
2 = − 1
| | 1 | |
wzor przyjmuje postac y = − |
| x + b |
| | 2 | |
prosta ma przechodzic przez punkt B, wiec wspolrzedne tego punktu wstawiam do wzoru:
b = − 4
sorki za wprowadzenie w blad
punkt b) jest dobrze
22 kwi 23:51
Eta:
mathhew 
Muszę Cię zmartwić , wysokość pomyliłeś ze środkową trójkąta

!
Prosta zawierająca wysokość poprowadzona z punktu B
to prosta prostopadła do AC ( widać to na Twoim rys. ,że hB nie jest wysokością

współczynnik kierunkowy prostej AC : a
AC= 2
to wsp. kier. prostej h
B : a
hB= −
12
zatem ma równanie hB: y = −
12( x − x
B) +y
B
Reszta ok
22 kwi 23:55
matthew: Eta musze Cie zmartwic, niestety sie zrehabilitowalem
22 kwi 23:56
Eta:
Dopiero . po uwadze
waleta
22 kwi 23:58
matthew: jeszcze raz sorki, za wprowadzanie w blad...ech
22 kwi 23:59
matthew: dzieki
walet 
jestem Ci winien zimne.... zimna cocacole
23 kwi 00:08
Eta:
23 kwi 00:08