Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa
Egzamin_Gimn: Podstawą graniastosłupa jest romb o boku a=6cm i kącie α= 60. Krawędź boczna graniastosłupa ma
12cm. Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa.
Bardzo bym prosił o pomoc bo wogóle nie wiem jak się do tego zabrać
22 kwi 22:25
Amaz: musisz policzyć pole podstawy, dalej Ci nie powiem, bo mi się nie bardzo chce

Pole rombu
policzysz, ze wzoru a
2*sin60
22 kwi 22:27
robinka: Pc=2*Pp+Pb
Pp=a*h
liczymy h
sinα=h/a
sin60=h/6
h=3
√3
Pp=3
√3*6=18
√3
H=12
Pb=4*a*H=4*6*12= 288
podstawiasz do Pc

V=Pp*H=18
√3*12 obliczasz
22 kwi 22:32
Zenek: Pole podstawy =
62razy sin60
P=36x √3/{2}
p=18√3
22 kwi 22:33