pomocy
hiii: wyznacz środek okręgu i promień: x2 +y2 + 6x − 2y + 6 = 0
22 kwi 22:18
Che: x2+y2+6x−2y+6=0
x2+6x+y2−2y+6=0
(x+3)2−9+(y−1)2−1+6=0
(x+3)2+(y−1)2=4
S=(−3,1)
r=2
22 kwi 22:22
matthew: x2 +y2 + 6x − 2y + 6 = 0
(x+3)2 −9+(y− 1)2 −1 + 6 = 0
(x+3)2 + (y−√2)2 = 4
S(−3; 1) r = 2
22 kwi 22:24
matthew: (y−√2)2 tu wkradl sie blad, ma byc tak jak u kolegi/ kolezanki (y−1)2 sorki
22 kwi 22:26
matthew: ogolnie wzor jest taki:
(x−a)2 + (y−b)2 + c = 0
S − srodek
S(a; b) w zaleznosci od tego jaki znak stoi przy wspolrzednych
√c = r wiec kiedy np c = 4, to r czyli promien rowna sie 2
22 kwi 22:34
hiii: dzieki
22 kwi 22:35
matthew: mozna go jeszcze rozwinac: (x−a)2 + (y−b)2 + c = 0 ⇒ x2 − 2ax + y2 − 2by + c = 0
22 kwi 22:35
Gustlik: Najlepiej wzorami, metoda kombinacyjną typu "tu dodaj, tam odejmij" jest dłużej.
Wyprowadzę te wzory, bo nauczyciele z uporem maniaka robią metodami "dookoła świata" zamiast
prosto.
x
2+y
2+Ax+By+C=0 (1)
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
x
2−2ax+a
2+y
2−2by+b
2=r
2
x
2+y
2−2ax−2by+a
2+b
2−r
2=0 (2)
Porównujemy współczynniki równań (1) i (2) przy tych samych zmiennych:
C=a2+b2−r2 → r=
√a2+b2−C
x
2 +y
2 + 6x − 2y + 6 = 0
r=
√(−3)2+12−6=
√9+1−6=
√4=2
S=(−3, 1), r=2
22 kwi 23:45