Suma cyfr....
Jestem z III.: Suma cyfr liczby trzycyfrowej wynosi 15. Jeśli zamienimy miejscami cyfrę setek i cyfrę
jedności, to otrzymamy liczbę o 396 większą. Znajdź tę liczbę, jeśli wiadomo że cyfra środkowa
jest średnią arytmetyczną cyfr skrajnych.
22 kwi 22:09
robinka: a − cyfra setek
b− cyfra dziesiątek
c− cyfra jedności
Tworzymy układ równań
a+b+c=15
c*100+b*10+a= a*100+b*10+c+396
b=(a+c)/2
trzeba to tera rozwiązać
22 kwi 22:14
Jestem z III.: ale jak? jestem zagorzalym humanista jesli chodzi o mickiewicza powiem wszystko, ale uklad
rownan...
22 kwi 22:18
robinka: a+b+c=15
c*100+b*10+a= a*100+b*10+c+396
2b=a+c
2b+b=15
c*100+b*10+a= a*100+b*10+c+396
b=(a+c)/2
3b=15 >b=5
c*100+b*10+a= a*100+b*10+c+396 > 99c−99a=396 /:99
b=(a+c)/2
b=5
c−a=4 >c=4+a
b=(a+c)/2
podstawiamy wszystko do trzeciego równania
5=(a+4+a)/2 /*2
10=2a+4 /−4
6=2a /:2
a=3
c=4+3=7
jest to liczba 357
22 kwi 22:59