qwazi:
miejscem zerowym wielomianu W(x)=2x3+ax2-6x jest liczba (-1)
a) oblicz wspólczynnik a
b) wyznacz pozostałe miejsca zerowe wielomianu
17 lut 12:00
damian:
w miejsce x wsadz -1
i masz 6+2a+6
2a=12
a =6
17 lut 13:36
qwazi:
źle damianku 2*(-1)3 + a*(-1)2 - 6*(-1) = 0
-2 + a + 6 = 0
a + 4 = 0
a = -4
17 lut 13:54
Jakub:
no źle wyliczone, ale rada dobra aby podstawić za x liczbę -1, ułożyć równanie i je rozwiązać
17 lut 14:25
qwazi:
Jakub a podpkt. b) jak zrobić?
17 lut 15:05
Robin:
Podziel wielomian W(x)=2x3 -4x2-6x przed dwumian x-c za c podstaw miejsce zerowe i bęzdziesz mieć x +1.
Albo schematem Hornera.
Po podzieleniu będziesz mieć równanie kwadratowa, a wtedy już tylko wyznaczasz pierwiaski równania kwadratowego- i to są właśnie te pozostałe pierwiastki wielomianu.
17 lut 16:28