rownania
motka54: a2x−3=9x+a
trzeba okreslic liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od wartosci parametru a. dla tych
wartosci parametru a, dla ktorych istnieja rozwiazania , podaj te rozwiazania
22 kwi 21:47
motka54:
22 kwi 21:59
Eta:
a
2x −9x = a+3
(a
2−9)*x= a+3
| | a+3 | | a+3 | |
x= |
| = |
|
|
| | a2−9 | | (a+3)(a−3) | |
dla a= −3 równanie jest tożsamościowe , ma niesk wiele rozwiązań
dla a= 3 −−− równanie jest sprzeczne , nie ma rozwiązań
dla a ≠ −3 i a ≠ 3 −−− równanie ma tylko jedno rozwiązanie
tym rozwiązaniem jest ( po skróceniu ( a+3)
22 kwi 22:04