pomocy
lolek: jezeli tgα = 3, gdzie 0 < α <90 to wartosc wrazenia 2sinα − cosα/cosα+ 2 sinα jest rowna
22 kwi 21:41
Eta:
Pewnie tak ma być zapisane:
dzielimy licznik i mianownik przez cosa
| 2sinacosa−cosacosa | | 2tga−1 | |
| = |
| =
|
| cosacosa+2sinacosa | | 1+2tga | |
dokończ , podstaw za tga= 3
22 kwi 21:51
lolek: wyszlo 5/7 tylko mam ptanie skad te 2tga−1/ 1+2tga

?
22 kwi 22:11
robinka: oblicz sobie najpierw sinα i cosα z jedynki trygonometrycznej oraz z tgα
sin
2α+cos
2α=1
sin
2α+cos
2α=1
sinα=3*cosα
(3*cosα)
2+cos
2α=1
sinα=3*cosα
9*cos
2α+cos
2α=1
sinα=3*cosα
10cos
2α=1 /:10
sinα=3*cosα
cos
2α=
1 10
22 kwi 22:24
22 kwi 22:24
Eta:
lolku
| | sina | |
przecież |
| = tga .........
|
| | cosa | |
i przez to masz błyskawicznie rozwiązane zad>
bez ogromu obliczeń ,które podała Ci
robinka
22 kwi 22:37
robinka: chciałam pokazać też inna drogę obliczeń

twoja jest prosta ...przedstawiłam alternatywne
rozwiązanie
22 kwi 23:06
kaskaaa: dziekuje za pomoc....
22 kwi 23:22
lolek: dziex
22 kwi 23:23
Gustlik: Robinka − Twój sposób na wyznaczenie funkcji z tangensa jest dobry, ale trochę długi − na to
lepszy jest sposób geometryczny − z trójkata prostokatnego:
Przyjmujemy a=3, b=1 − są to przyprostokątne trójkąta.
Przeciwprostokątną liczymy z Pitagorasa:
c
2=a
2+b
2
c
2=3
2+1
2=9+1=10 /
√
c=
√10
| | a | | 3 | | 3√10 | |
sinα= |
| = |
| = |
|
|
| | c | | √10 | | 10 | |
Dalej podstawiamy to do wyrażenia i liczymy.
I jeszcze jedno pytanie, robinka: jak już robisz układem równań, to po co przepisujesz
dwadzieścia razy równanie sinα=3*cosα? Jaki to ma sens? Bo wg mnie ŻADEN − SYZYFOWA PRACA i
strata czasu, zwłaszcza na sprawdzianie czy maturze. Wystarczy to równanie napisać RAZ, potem
wstawić do drugiego, obliczyć cosα i wstawić do pierwszego. Boże, jak uczą tej matematyki w
szkołach. A potem na maturze nie ma czasu, bo uczniowie znają metody "dookoła świata" zamiast
prostych.
23 kwi 00:03
Eta:
Bez straty czasu ...... podałam rozwiązanie w parę sekund
23 kwi 00:06