palnimetria
ewelina: Zadania z planimetrii
1. Czy śa podobne ?
romb o kacie 60 stopni i boku7 oraz romb o przekatnych 5√3 i 5
2. wyznacz wyskokosc h i przekatna d trapezu rownoramiennego o podstawach 21 i 11 oraz ramieniu
13
22 kwi 21:30
robinka: 1.przekątne w rombie przecinają się pod kątem prostym
liczymy bok drugiego rombu
(2,5√3)2 +(2,5)2= c2
c2=25
c=5 długość boku rombu
kąt ostry w drugim rombie również wynosi 60 ponieważ krótsza przekątna rombu z bokiem rombu
tworzy trójkąt równoboczny a kąt w trójkącie równobocznym wynosi 60 stopni
22 kwi 21:44
Zenek: 52+ h2=132
25+h2=169
h2=169−25
h2=144
h=12
22 kwi 21:45
ewelina: pitagoras

no tak

glupia ja... dzieki zenek

dzieki robinka !
22 kwi 21:48
robinka:

2. Tu wykorzystujesz twierdzenie Pitagorasa.
c=13
a=11
b=21
m=(21−11):2=5
h
2+ m
2=c
2
h
2=13
2− 5
2
h
2=169−25=144
h=12
(b−m)
2+h
2=d
2
16
2+12
2=d
2
d
2=400
d=20
22 kwi 21:49
ewelina: a d w 2 ?
22 kwi 21:51
ewelina: 1.przekątne w rombie przecinają się pod kątem prostym liczymy bok drugiego rombu (2,5√3)2
+(2,5)2= c2
skad 2,
√5 i 2,5

?
(tam w tym co napisalas powinny byc kwadraty, wiem, ale nie chce mi sie poprawiac)
22 kwi 21:59
robinka: (b−m)2+h2=d2 1
62+122=d2
d2=400
d=20
22 kwi 22:00
robinka:

długość przekątnej to 5, dzielisz na 2 = 2,5 cm
rozumiesz ?
22 kwi 22:03
ewelina: aahhhh
22 kwi 22:04